קורסים

הקורסים שלנו

התכנית מציעה מגוון קורסים מתחומים שונים שמקנים לסטודנטים ידע עשיר ומקיף בנושאים כגון סוציולוגיה, כלכלה, סביבה, פסיכולוגיה, ותחבורה.

 

סוגי הקורסים:

Note: Filter is relevant for Master's dregrees.

קורסי חובה

(חובה)

 

 

חורף (סמסטר א')

נקודות 3

תיאוריות התכנון

פרופ' ניר מועלם

תפקיד התאוריה בתהליך התכנון, תפקיד התכנון בחברה המודרנית והתפתחות מחשבת התכנון בישראל. תאוריות של תהליך התכנון הרציונאלי כוללני ושל התכנון התוספתי. שיטות להצבת יעדי תכנון, שיטות ליצירת תכניות אלטרנטיביות והערכתן, תהליך בצוע התכניות, תפקידים חלופיים למתכנן, ערכים ואתיקה בתכנון.

(חובה)

 

 

חורף (סמסטר א')

נקודות 3

תכנון שימושי קרקע: עקרונות וכימות

ד"ר אמיל ישראל

הכרת מערכות שימושי הקרקע ותפקודן במרחב העירוני והאזורי. יחסי הגומלין והזיקות הקיימות בין המערכות העירוניות השונות. הקשר שבין השימוש בקרקע לבין השחקנים העיקריים במרחב העירוני והאזורי: משקי הבית, חברות, מוסדות. השפעת המבנה החברתי-כלכלי של האוכלוסיה ובסיס תעסוקתי על הביקוש לשימושי הקרקע השונים ומיקומם במרחב. תפקידה של הפרוגרמה במערך הכולל של התכנון הפיסי. הקורס יקנה כלים ומתודות תכנוניות המשמשים להקצאה ולקביעת המיקום והתפקוד של שימושי הקרקע השונים ברמה העירונית והאזורית.

(חובה)

 

 

אביב (סמסטר ב')

נקודות 3

כלכלה עירונית

פרופ' דני ברויטמן

הפעילות האנושית בכלל, והכלכלית בפרט, אינה נפרשת באופן אחיד במרחב. מה הסיבה לקיומם  של מוקדים מרוכזים של אוכלוסייה ופעילות כלכלית (ערים)? באיזה אופן אוכלוסיית הערים מתפתחת ? איך הפעילות הכלכלית מתפרשת במרחב? מדוע אנשים וחברות מוכנים לשלם הרבה כדי להיות קרובים אחד לשני בערים? מה התועלות הכלכליות של העיור? במהלך הקורס נדון בשאלות האלו ואחרות באמצעות הצגת מודלים כלכליים פשוטים העוסקים בהיבטים שונים של ההתפתחות העירונית והאזורית.
דרישות מקדימות: קורס 207804 - חשיבה כלכלית למתכננים

(חובה)

 

 

אביב (סמסטר ב')

נקודות 3

היבטים משפטיים ומנהליים

פרופ' ניר מועלם

חוק התכנון והבניה ותקנותיו יוצרים את המסגרת המרכזית על פיה פועלות ועדות שונו ת לתכנון ולבניה. החוק הוא אלמנט מרכזי במקצוע התכנון ולפיכך ח שוב שאתם, כמתכננים, תכירו אותו. החוק קובע את הרכב מוסדות התכנון, סמכויותיהם, תהליכים והליכים, ומסייע בעיצוב הסביבה הבנויה \ הפתוחה. החוק אינו התכנון אך הוא מרכיב חיוני בו. הקורס נועד להציג בפני המשתתפים מושגי יסוד בתכנון ובניה, להנגיש את החוק, לאפשר קריאה מודרכת שלו, למפות נושאים קיימים ודילמות בתכנון.

אולפנים - חובה

(חובה)

 

שני/חמישי 15:30-18:30 אחה"צ

אביב (סמסטר ב')

נקודות 4

אולפן 1 - עירוני

פרופ' פנינה פלאוט

לאולפן שתי משימות עיקריות: הכרה של מערכות עירוניות ותרגול ראשון בישום המרכיבים העיקריים של תהליך התכנון: קביעת יעדים, יצירת אלטרנטיבות והערכתן והבנת תהליך הביצוע. יישום בהכנת תכנית מבנית לעיר קיימת בגודל קטן או בינוני.

(חובה)

 

שני/חמישי 1:00-3:00 אחה"צ

חורף (סמסטר ג')

נקודות 4

אולפן 2: שכונתי

ד"ר דלית שך-פיסלי

אולפן 2 עוסק בפיתוח שכונות העיר והאולפן היחידי שמתמקד במרכיבים הפיזיים מבניים של תכנית מתאר מפורטת, תב"ע, על מגוון מאפייניהם ועל דרכי השפעתם על הסביבה הבנויה. באולפן זה יתנסו הסטודנטים בלימוד והבנה של תהליך פיתוח תכנית מתאר מפורטת, תב"ע, ויצירת מסמכי התכנון הבונים אותה: תשריט, תקנון ונספחים.

דרישות מקדימות: קורס 207701 - אולפן 1: עירוני
 

(חובה)

 

שני/חמישי 15:30-18:30 אחה"צ

אביב (סמסטר ד')

נקודות 4

אולפן 4 - תכנון מטרופוליטני

פרופ' קרל מרטנס

אולפן מסכם העוסק בתכנון של אזור מטרופוליטני. הדגש יושם על תכנון מתואם של מערכות חברתיות, כלכליות, פיזיות, מוסדיות וטבעיות, תוך צרוף שיקולי ריכוז ובזור סמכויות של קבלת החלטות ובצוע.

קורסי קדם

(קדם)

 

שני, 1:00-3:00 אחה"צ

חורף (סמסטר א')

נקודות 3

חשיבה כלכלית למתכננים

פרופ' דני ברויטמן

מושגי יסוד בכלכלה. החשיבה הכלכלית ומגבלותיה בהתייחסות מיוחדת לתחום התכנון העירוני והאזורי. בעיית המחסור, עקומת התמורה, עלות אלטרנטיבית, יתרון יחסי ומוחלט, תורת הצרכן ותורת התועלת, תורת היצרן, ביקוש והיצע, מונופול, התערבות ממשלה בשווקים, חשבונאות לאומית, המודל הקיינסיאני ומדיניות פיסיקאלית ומוניטרית. כלים כמותיים בסיסיים לקבלת החלטות בתכנון.

 

(קדם)

 

שני, 1:00-3:00 אחה"צ

חורף (סמסטר א)

נקודות 2

סוגיות בסוציולוגיה אורבנית

פרופ' מירב אהרון גוטמן

הקורס סוקר תיאוריות ומתודולוגיות של חשיבה חברתית על העיר ועל העירוניות. התיאוריות המוצעות נבחנות לנוכח אתגרי העיר בכלל והעיר הישראלית בפרט: אי שיוויון חברתי, ג'נטריפקציה, חלוקת עבודה, שיקום שכונות, אימהות בערים ושאלות של (אי)זרחות בערים. הטמעת כלי ניתוח מעמיקים של תופעות חברתיות העומדות בראש סדר היום האורבאני לצד יכולות של פיתוח מדיניות, יישום והתערבות לשינויין.

 

קורסי בחירה

(בחירה)

 

 

נקודות 3

שינויי אקלים: מדע, מדיניות, ותכנון

פרופ' דניאל אורנשטיין

שינוי האקלים הוא אחד האתגרים הגדולים ביותר העומדים בפני האנושות. זה הכרחי שלדור הבא של מנהיגי החברה תהיה הבנה מדעית של האתגר כדי לטפל במניעים החברתיים – כלכליים של פליטות גזי החממה, והן כדי ליזום ולהציע את השינויים החברתיים והטכנולוגיים הדרושים למתן פתרון.

הקורס מיועד לסטודנטים בטכניון (תואר ראשון ושני), מכל הפקולטות, אשר רוצים בסיס מדעי להבנת שינויי אלקים אנתרופוגניים, ורוצים לממש את המומחיות המקצועית והאקדמית שלהם לקראת פיתוח פתרונות.

 

(בחירה)

 

 

נקודות 3

תכנון תחבורה מוטה אנשים

פרופ' קרל מרטנס

תחבורה, שימוש בקרקע ונגישות. תכנון תחבורה מוטה אנשים - רעיון הליבה. תכנון תחבורה מסורתי. ביקורת על תכנון תחבורה מסורתי. האלטרנטיבה בת-קיימא - וחסרונותיה. תכנון תחבורה ממוקד אנשים: הצדקת העיקרון הבסיסי. תחבורה ודיור במחיר סביר. שלבים בסיסיים של תכנון תחבורה ממוקד אנשים. תכנון שימושי קרקע לתמיכה במערכת תחבורה ממוקדת אנשים. עקרונות של תכנון תחבורה ציבורית.

(בחירה)

 

 

נקודות 3

תכנון אסטרטגי

מר עופר לרנר

בין הגישות התכנונית החשובות בתכנון ערים היא גישת התכנון האסטרטגי. אחד מתפקידיהם.ן המרכזיים של מתכנני.ות ערים
הוא עריכת מסמכי מדיניות. במסגרת זו נדרשים.ות מתכנני.ות ערים לערוך תוכניות אסטרטגיות, תוכנית אב, תוכניות תחומיות ,
תוכנית שלד וכיו"ב. מסמכים אלה כוללים את סקירת המצב הקיים וניתוחו, ביצוע חשיבה אסטרטגית רלבנטית ועיצוב מדיניות
תכנונית מפורטת בנוגע למרחב או לתחום התוכנית . מסמכי המדיניות אלה יכולים להתייחס למגוון רב של תחומים וביניהם
התחדשות עירונית, פיתוח כלכלי, חינוך ותרבות, פיתוח קהילתי, פיתוח סביבתי, תשתיות ועוד.

(בחירה)

 

 

נקודות 3

תכנון עם הקהילה: מושגים, כלים ואסטרטגיות לפעולה

פרופ' אפרת איזנברג

הקורס עוסק בהקניית ידע בנושאים עבודה מקצועית מתוך מחויבות חברתית, שותפות אקדמיה קהילה, עבודה עם ארגוני שטח ופעילים חברתיים, ומחקרי פעולה. באמצעת עבודת שטח מקצועית המתבצעת בשיתוף תושבי בג'סר א-זרקא יפתחו הסטודנטים, אשר יעבדו בצוותים בין תחומיים, מספר פרויקטים ממוקדים, שאותרו וזוהו מבעוד מועד, בשיתוף תושבים ובעלי עניין בג'סר א-זרקא. מטרת הפרויקטים ליישם את הסוגיות הנלמדות ולחבר בין ג'סר א-זרקא – בין הישובים העניים ביותר בישראל - לבין טכנולוגיות שיאפשרו לישוב ולתושביו להתפתח ולממש את הפוטנציאל הכלכלי/ אנושי/ תיירותי של המקום.

(בחירה)

 

 

 

נקודות 3

תכנון וניהול הסביבה הימית והחופית

פרופ' מישל פורטמן

אוקיינוס, חופי, וסכסוכים. גיאומורפולוגיה חופית (ואוקיינוס) - תהליכי חוף. אי ודאות וסכנות. תכנון אנרגיית רוח ימית. שינויי אקלים ואוקיינוסים. תכנון מרחבי ימי. טיול חוף כרמל וטיילות בת גלים. ניהול אזורי חוף משולב, ניהול מבוסס מערכות אקולוגיות, תכנון מרחבי ימי. מיפוי ימי והדמיה. אזורים מוגנים ימיים.

(בחירה)

 

 

נקודות 3

מבוא לתכנון חברתי

פרופ' מירב אהרון גוטמן

מטרת המקצוע היא הכרות עם גישות וכלים מקובלים לתכנון חברתי במדינת ישראל. נושאי הלימוד: מקורות הלגיטימציה של תכנון. אידיאולוגיה ושיטות להחדרת שינויים חברתיים במערכות חברתיות קיימות. תכנון לקראת שינויים חברתיים בשנות ה-2000. דפוסים להגשת שירותים חברתיים בישראל: שירותי דיור, חינוך, בריאות, סעד והבטחת הכנסה.

 

(בחירה)

 

 

 

נקודות 3

לחבר קהילות: אסטרטגיות לתכנון תחבורה ושימושי קרקע

פרופ' קרל מרטנס

יותר מכל גורם אחר, מערכות התחבורה מעצבות דפוסי שימוש בקרקע. מכאן שידע על אינטראקציה תחבורה ושימושי קרקע חיוני לכל מתכנן ערים. אבל גם ההיפך מתקיים: דפוסי שימוש בקרקע מעצבים מאוד את התנהגות הנסיעות של אנשים. לפיכך, לכל מתכנן תחבורה צריכה להיות הבנה בסיסית כיצד הארגון המרחבי של שימושי קרקע - בקנה מידה מאקרו, מזו ומיקרו - משפיע על דפוסי הנסיעה ובחירות הנסיעה.

(בחירה)

 

 

נקודות 3

גיאוגרפיה עירונית ואזורית

ד"ר אמיל ישראל

מטרת המקצוע היא לחשוף ולהסביר בפני הסטודנטים תפיסות שונות בגיאוגרפיה העירונית והאזורית, השתנותן במהלך השנים והשפעותיהן על התהליכים העוברים על המערכות העירוניות והאזוריות. בקורס יוגדרו וידונו מושגי יסוד והדגמות מהעולם וישראל. נושאי הקורס יכללו: תהליכי העיור והתפתחות העיר, העיר בעידן הבתר-תעשייתי, השפעת טכנולוגית המידע על המערכות העירוניות העכשוויות ובהתהוות, תהליכי הגלובליזציה והשפעתם על המרחב העירוני. דגש מיוחד בקורס ינתן על מושג המטרופולין, הגדרתו ותיחומו, כמו גם התפתחותו בזמן ובמרחב, תחת הקשרים חברתיים-לאומיים שונים. הקורס יידון בהתגבשותן של תופעות קשורות למטרופולין, כמושג המגהלופוליס, העיר האזורית והתחדשות עירונית. בדיון יושם דגש על משמעות הנושאים לתכנון ערים ואזורים.