מרכזים מעבדות וקבוצות מחקר

מרכזי, מעבודת וקבוצות המחקר

כל שינוי מתחיל ברעיון!

קהילת סוכני השינוי שלנו גדלה במעבדות ובקבוצות המחקר השונות. הכירו את מעבדות המחקר שלנו שמטפחות רעיונות לעתיד טוב יותר.

מרכזי מחקר

המרכז לחקר העיר והאזור ע"ש פיליפ ואתל קלצניק

המרכז לחקר העיר והאזור, שהיה ראשון מסוגו בישראל, הוקם בטכניון בשנת 1969 על-ידי פרופ' משה היל ז"ל. מאז 1989 המרכז זוכה לתמיכתה הנדיבה של משפחת פיליפ ואתל קלצניק. מרכז המחקר שוכן בפקולטה לארכיטקטורה ובינוי ערים וקשור הדוקות במסלול לתכנון ערים ואזורים שבפקולטה. הוא משתף פעולה עם מוסדות מחקר אחרים בטכניון ועם עמיתים-חוקרים בטכניון ובישראל בכללה.

מעבדות מחקר

מעבדת תחבורה הוגנת

פרופ' קרל מרטנס

מעבדת תחבורה הוגנת, בהובלת פרופ' קרל מרטנס, חוקרת את הגינותן של מערכות תחבורה במדינות מפותחות ומתפתחות. המעבדה שואפת להרחיב את גבולות מחקר התחבורה על ידי עיסוק במחקר פילוסופי ואמפירי והפקת תובנות יסוד המעצבות את האופן שבו אנו חושבים על תחבורה. המעבדה גם מספקת סביבת התנסות בידע קיים כדי לתגבר את כישוריהם המעשיים של פעילים, אנשי מקצוע, מקבלי החלטות וגורמים אחרים החולקים את שאיפת המעבדה ליצור מערכות תחבורה הוגנות יותר ברחבי העולם.

 

 

 

חדר המצב החברתי

פרופ' מירב אהרון

חדר המצב החברתי היא מעבדה מולטי־דיספלינרית למחקר יישומי, המעצב ומגדיר מחדש את עולם התוכן של מדיניות ציבורית בכלל ומדיניות חברתית־מרחבית בפרט, בהובלתה של פרופ' מירב אהרון גוטמן.

השותפים של המעבדה הם רשויות מקומיות, ארגוני מגזר שלישי וקהילות מקומיות, אשר מפתחים ומיישמים יחד מרחב ותהליכים חדשניים לתכנון ולניהול העיר המבוססים על מודלים ארגונים משתפים (Co-Production). המעבדה מציעה חיבור בין ארגז כלים, המזוהה עם הפרדיגמה של "ערים חכמות", לבין פרקטיקות מתקדמות של השתתפות ציבור. המעבדה מגיבה לשתי לקונות מרכזיות הקיימות בתחומים אלה: מחד, הפרדיגמה של "ערים חכמות" מתמקדת בעיקר בתשתיות עירונית ואינה מקדישה תשומת לב לסוגיות חברתיות כחלק אינטגרלי מתכנון וניהול העיר ומהיכולת להפיק ולנהל ידע מקומי באמצעות התושבים. מאידך, עד כה מודל "הערים החכמות" עושה שימוש מועט בכלים טכנולוגיים על מנת לסייע להוביל תהליכים של השתתפות ציבור.

 

 

הקהילה המחקרית לסוציו-אקולוגיה בטכניון

פרופ' דניאל אורנשטיין

קהילת המחקר הסוציו־אקולוגית בטכניון חוקרת יחסי גומלין בין האדם לטבע תוך שימוש רחב של גישות רעיוניות ומתודולוגיות. אנו קהילה מגוונת של חוקרים וסטודנטים המוכשרים כאקולוגים, מנתחי מדיניות, גיאוגרפים, אנתרופולוגים, מתכננים, אדריכלי נוף ועוד.  המחקר שלנו מונע מדאגה מההתדרדרות הסביבתית המהירה ברמה המקומית והגלובאלית, כמו איומי שינוי אקלימי, אובדן מגוון ביולוגי ואובדן משאבי טבע. אנו מוטרדים בעיקר בשל קצב ההתדרדרות הסביבתית העולה המאיים על חיי האדם ורווחתו על פני כדור הארץ.

קבוצת מחקר של מרחבי חיים עירוניים URBANITES

פרופ' אפרת איזנברג

בקבוצת המחקר של מרחבי חיים עירוניים נבחנים יחסי הגומלין בין צורות עירוניות לחוויה אנושית, תוך התמקדות בהשלכות של תהליכי פיתוח עירוני על תרבויות תכנון, חיים עירוניים, גיוון חברתי ונישול. בקבוצת המחקר מפותחות ומיושמות שיטות עבודה איכותניות חדשות לאיסוף נתונים, לניתוח נתונים ולייצוג תוצרי מחקר בחקר תכנון עירוני.

 

המעבדה למדיניות התכנון

פרופ' ניר מועלם

המעבדה מתמקדת במחקרי מדיניות שיוכלו לעורר השראה ולהשפיע על החקיקה, המדיניות והפרקטיקה התכנונית בישראל ומחוצה לה. המעבדה נוסדה כדי לקשור בין ידע אקדמי לידע פרקטי ולסייע לחוקרים ולמקבלי החלטות על ידי הנגשת ידע מחקרי בנושאי מדיניות התכנון. חברי המעבדה חוקרים סוגי מדיניות שונים כדי לבדוק מה עובד ומה לא במטרה להעריך את ההשפעה של מדיניות תכנון, בנייה ושימושי קרקע. להלן דוגמאות לנושאי מחקר מרכזיים: מדיניות מגורים, התחדשות עירונית, לכידת ערך, בנייה אנכית, מדיניות הנוגעת לאמנות רחוב בעיר, שימור מורשת וכן רגולציה ומדיניות הנוגעת למוסדות תכנון, תהליכי תכנון, ביזור ומרכוז סמכויות.

 

מעבדת חברה, מרחב ותכנון

ד"ר אמיל ישראל

מעבדת חברה, מרחב ותכנון בהובלת ד"ר אמיל ישראל מתמקדת במחקרים גיאוגרפים שעוסקים בחקר העיר והאזור ופיתוחם, בשורה של סוגיות חברתיות-תרבותיות. המחקר במעבדה נובע מסקרנות אינטלקטואלית עמוקה, במדע שבא להרחיב את הידע על ההשפעות השונות שיש לפיתוח מרחבי על בני אדם, הזדמנויות-חייהם ותחומי חיים שונים בהם אלו מעורבים. המחקר במעבדה דן פילוסופית במשמעות הנורמטיבית של הפיתוח וחוקר אותה אמפירית בשיטות מחקר מגוונות שנושאות פוטנציאל להמלצות מדיניות בתחום התכנון.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

קבוצת מחקר בדינמיקה וכלכלה עירונית (UDERG)

פרופ' דני ברויטמן

תחומי העניין של קבוצת המחקר בדינמיקה וכלכלה עירונית (UDERG), בראשות ד"ר דני ברויטמן, הם כלכלה עירונית ואזורי תוך שימוש במודלים של דינמיקה עירונית. קבוצת המחקר מתעניינת ביחסים המורכבים בין מערכות כלכליות, הסדרים חברתיים וערים. בחינה שיטתית של השפעות הדדיות בין תמריצים כלכליים, מערכות רגולטוריות והדינמיקה המרחבית של הסביבה הבנויה היא אתגר אינטלקטואלי גדול. הבנה מעמיקה של אינטראקציות אלה מעניינת ברמה התיאורטית.